FőoldalHivatalosÉletünkMúltunkSzabadidős helyszíneinkKapcsolatFelvételiElektronikus naplóÉtkezési digitnaplóFrankaBlog
Főoldal  Hivatalos  Pályázatok  230 lelkigyakorlatozó vett részt az esztergomi ...

230 lelkigyakorlatozó vett részt az esztergomi ferences Szent Háromnapon 2022-ben

230 lelkigyakorlatozó vett részt az esztergomi ferences Szent Háromnapon 2022-ben

Meghitt, bensőséges, elmélkedésekben gazdag áhítat

230 lelkigyakorlatozó vett részt az esztergomi ferences Szent Háromnapon

A ferences szerzetesek több mint négy évtizede szervezik Esztergomban a nagyheti háromnapos lelkigyakorlatot, amelynek keretét a zsolozsma és az ünnepi liturgiák jelölik ki. Erre az eseményre többségében nagycsaládosok érkeznek. Sokan vannak közöttük olyanok, akik annakidején fiatalként vettek részt a Szent Háromnapon, és mára már nagyszülőként unokáikkal térnek vissza. A szervezésnél mindig arra törekednek a szerzetesek, hogy a családoknak tartalmas, változatos, lelki élményekben gazdag programot szervezzenek.

Az idei évben 2022. április 14-17. közötti időszakban került megszervezésre a nagyheti lelkigyakorlat, amelyen 230-an vettek részt. Ebből a létszámból 133 fő az ifjúságot képviselte óvodástól egyetemistáig. Vendégeink nagycsütörtökön délután érkeztek és húsvétvasárnap távoztak.

A nagycsütörtöki utolsó vacsora emlékmiséjét Varga Kapisztrán atya végezte, majd ez követően került sor az oltárfosztásra, vacsorára és az esti kompletóriumra.

Nagypénteken reggel lamentáció és reggeli dicsérettel indult a nap. A délelőtti korosztályos programokat követően keresztúti ájtatosság következett. A megszokott időponttól eltérően idén délután 3 órakor volt a főistentisztelet, amelyet Komáromi Előd atya végzett. Az ebéd után ismét korosztályos programok következtek, majd a vacsora után kompletórium és virrasztással zárult a nap.

Nagyszombaton a nagypéntekhez hasonló programok voltak annyi különbséggel, hogy a délutáni korosztályos programokat összevontuk, így a családok 14 órától közös szentsír látogatáson vehettek részt Esztergom öt templomában. Este a gimnáziumunk udvarán tűzszentelés előzte meg a húsvéti vigíliát, amelynek celebránsa Radics Dávid atya volt. A feltámadási szertartás után a ferences testvérek agapéra várták a lelkigyakorlaton résztvevő családok apraját és nagyját.

Húsvétvasárnap hajnalban Krisztuskeresés és a feltámadás hírének megvitele a halottaknak szép eseményben volt részük kedves vendégeinknek. A gyermekprogramok közül kiemelkedő népszerűségnek örvendett a húsvétvasárnap reggeli tojás- és csokinyúlkeresés, amelyre a kvadrumban került sor. Az ünnepi szentmise előtt a húsvéti misztériumjátékba kapcsolódhattak be a részvevők. A 09.30-as ünnepi szentmise főcelebránsa Radics Dávid atya volt. A lelkigyakorlat a közös ebéddel zárult.

A foglalkozásokat öt korosztály szerint csoportosítottuk: óvodások és alsó tagozatosok, felső tagozatosok, középiskolások, egyetemisták és felnőttek. Szervezett foglalkozások: keresztút a Kálváriához és a Vaskapuhoz a stációk megjelenítésével, csoportos tantermi és szabadtéri foglalkozások, múzeumpedagógiai foglalkozások az esztergomi Keresztény Múzeumban, előadások a templomban és tornateremben. Az óvodások és alsó tagozatosok foglalkozásait fr. Angyal Jeremiás és Szontagh Katalin vezette, amelyekhez Szmeskóné Erika segítőként csatlakozott. A felső tagozatosoknak fr. Bucskó Nándor, Tódorné Budavári Erzsébet és Vereckei András szervezett tartalmas programot. A középiskolások fr. Balázs Jeromos és fr. Szabó Péter interaktív foglalkozásaiba kapcsolódtak be. A főiskolások és egyetemisták fr. Komáromi Előd előadásain vettek részt, míg a felnőtteknek fr. Varga Kapisztrán OFM rendházfőnök tartott elmélkedéseket a templomban.

Köszönjük a ferences testvéreknek a befogadást, áldozatkész munkájukat, szolgálatukat, Pálmai Árpádnak pedig az énekkarban és a liturgiákon nyújtott szolgálatát. Hála és köszönet továbbá a korosztályos programokat irányító vezetőknek, segítőknek, hogy szeretettel felkarolták és önzetlen munkájukkal segítették a rendezvényt. Köszönjük az előkészítésben és lebonyolításában nyújtott segítséget a technikai dolgozóinknak. Kiemelt köszönet illeti a Miniszterelnökség Családokért Felelős Államtitkára javaslatára a Tempus Közalapítványt, akik anyagi hozzájárulásukkal a Családbarát Magyarország program támogatásával nagyban segítették a rendezvény lebonyolítását.

Visszajelzések vendégeink részéről:

„Meghitt, bensőséges, elmélkedésekben gazdag áhítat. Ezekkel a szavakkal tudom jellemezni a Szent Háromnap lelkigyakorlatát. Kapisztrán atya mély elmélkedései megállásra, elgondolkodásra késztettek mindannyiunkat. A ferences atyák által végzett felejthetetlen liturgiák, szentmisék, a zenei és énekkari szolgálat mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy lelkiekben feltöltődve éljük át a szent misztériumot. Köszönjük szépen a háttérben értünk munkálkodók szolgálatát is.” (Nagy Katalin)

„A húsvéti szertartásokat a családdal és a – ferences gyökerű – hittanos csoportunk egy részével Esztergomban töltöttük a ferenceseknél. Jó volt megérkezni nagycsütörtökön az öreg kollégium falai közé. A kicsik nagyon élvezték a több mint harmincfős háló nagy terében a rohangálást. Az is emlékezetes, hogy mindennap többször is száz lépcsőn kellett felmászni, de legalább így le tudtuk dolgozni a finom reggeliket, ebédeket és vacsorákat. A szertartások közül a virrasztást emelném ki, hiszen a mécsesek által egyre jobban világosodó sötét templom gyönyörű volt, de a legmegkapóbb az volt, amikor Jézus feltámadt, és minden csengő, harang megszólalt. A csoportból a gyerekek részt vettek a korosztályos programokon, a kisebbek mindig nagy örömmel számoltak be az aznapi kézműves foglalkozásról, a nagyobbak a beszélgetésekről, a felnőttek az előadásokról. A szerzetesek kedvesen, mégis szigorúan vezettek bennünket. Jó volt velük beszélgetni. Jó volt a szállás, az ellátás, a közös imádságok, és örültem, hogy sok új arcot megismerhettem.” (Makovsky Réka)

 

„Nekem és a családomnak 16 éve jelent lelki felüdülést és ad igazi otthont a húsvéti Szent Három apra a Franka. Köszönjük, hogy ott lehetünk minden évben. A szállás és az ellátás parádés.” (Sárvári Endre)

 

„Családunk számára ez az ünnep az év középpontja, megújulásunk a hitben, erőgyűjtés az Istenes élet folytatásához, nehéz szavakban elmondani, hogy mennyire fontos! A Szent Háromnap liturgiája olyan erővel, és olyan teljességgel szembesít a hit végső kérdéseivel, hogy akinek bármilyen kérdése, kételye támad, annak azt szoktam mondani, hogy a Szent Háromnap liturgiáját a maga teljességében végezze el, és minden kérdésére meglesz a válasz. Gyermekeim élő hitre vezetésének egyik, ha nem a legfontosabb állomása volt az évenkénti esztergomi ferences húsvét átélése. Szóval mindenekelőtt a szent liturgia legteljesebb, ünnepélyes, méltó végzése miatt jövünk minden évben. Ehhez járul még a ferences rend melegszívű, családias vendégszeretete, az az élmény, hogy együtt lakhatunk, ha csak rövid ideig is a ferences családdal. Nagyon szeretjük a rendház és iskola hitet sugárzó otthonosságát, jó találkozni a többi családdal (sokakkal csak ilyenkor találkozunk, de itt minden évben), sok barátság szövődött az év(tized)ek alatt.” (Koós Balázs)

 

Kedves Ilona

 

Fotók: fr. Bézsenyi Rafael OFM

230 lelkigyakorlatozó vett részt az esztergomi ferences Szent Háromnapon 2022-ben

230 lelkigyakorlatozó vett részt az esztergomi ferences Szent Háromnapon 2022-ben

230 lelkigyakorlatozó vett részt az esztergomi ferences Szent Háromnapon 2022-ben

OK
Hírek
Robot szumó bajnokság
A kereszthalál titkáról mesél
A HÚSVÉTI SZENT HÁROM NAP PROGRAMJA
Ideiglenes felvételi jegyzék
Meghívó Franka-Napra
NYÁRI TÁBOR A FRANKÁBAN
Kákonyi Asztrik jubileumi kiállítás
0

Ismerd meg az iskolát!

0

 

Nyitólap

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával

Facebook

0

Érettségi találkozó

Felvételi tájékoztató

0
All rights reserved © 2013.