FőoldalHivatalosÉletünkMúltunkSzabadidős helyszíneinkKapcsolatFelvételiElektronikus naplóÉtkezési digitnaplóFrankaBlog
Főoldal  Életünk  Sport  Hajdu Antal DSE

Hajdu Antal DSE

2006-ban alakult meg az iskolában az egykori igazgatóról elnevezett Hajdu Antal Ferences Diáksport Egyesület, mely név azóta már jól ismert az Esztergom környéki sportolók körében.

Bár az egyesületet azért alakítottuk meg, hogy ezzel a szervezeti formával könnyebben vegyünk részt pályázatokon, mint az elődjével, a Ferences Diáksportkörrel, de az első években nagyon kevés lehetőséggel találkoztunk.

Amikor 2011 tavaszán a parlament a sporttámogatásról szóló új törvényeket tárgyalta, még nem sejtettük, hogy ez majd a gimnáziumunk sportéletére is komoly hatással lesz nem sokára, és évekig meghatározhatja a diákok sportolási lehetőségeit. A törvényből kitűnt, hogy az öt kiemelt sportágban (a labdarúgás, a kézilabda, a vízilabda, a jégkorong és a kosárlabda) működő egyesületek komoly támogatásban részesülhetnek a Látvány csapatsportágak támogatási rendszerén keresztül (melyet az egyszerűség kedvéért csak TAO-nak neveznek). A támogatás legfontosabb feltétele, hogy a Sportfejlesztési programjukban meghatározott céljaikat az országos szakszövetségek is támogatásra méltónak találják. Első olvasatra nem is gondoltuk, hogy egy középiskola diáksport egyesülete sikeresen részt vehet ebben a programban, hiszen a Látványcsapat sportágak támogatási rendszerének nem is titkolt célja, hogy a kiemelt sportágak eredményessége nemzetközi szinten is javuljon. Aztán, ahogy részletesebben is ismerkedni kezdtünk a jogszabályokkal, kiderült, hogy az amatőr sport erősödése, a sportolói létszám növelése is a támogatandó célok között van, így akár a Hajdu Antal Ferences DSE is részt vehet a programban.

Az első nehézséget a nem éppen egyszerű pályázati rendszer kiismerése és a nagyon szigorú könyvelési szabályok betartása jelentette. Szerencsére Kóbor Miklósné, a gimnázium gazdasági vezetője elvállalta a DSE könyvelését is, így az ő hathatós segítségével már nem tűnt megoldhatatlan feladatnak a program végig vitele.

A TAO rendszer érdekessége, hogy az egyesület által megigényelt pénzt nem közvetlenül az államtól, vagy a pályázat kiírójától lehet megkapni, hanem sikeres, pozitív mérlegű vállalkozásoktól, cégektől, akik a társasági adójuk egy részét adhatják szigorú szabályok mellett az elfogadott Sportfejlesztési programmal rendelkező egyesületeknek. Tehát egy egyesületnek kevés, ha jó ötletei, értékes céljai és lelkes sportolói vannak, de kell a társadalmi támogatottság is. Valaki, aki fontosnak tartja az egyesület működését és örömmel áll a céljai mellé. Szerencsére az iskolánk öreg diákjai között gyorsan segítő kezekre találtunk, és azóta is folyamatosan mellettünk állnak, így a 2011/12-es tanévtől kezdve minden évben nyújtunk be sportfejlesztési programokat, és sikeresen meg is valósítjuk őket.

A TAO rendszernek köszönhetően az iskola labdarúgó csapata azóta minden évben elindult a megyei III osztályú felnőtt vagy tartalék nagypályás bajnokságban is, ahol mérkőzésről mérkőzésre nagyon szépen helyt állnak a diákjaink. Kosárlabdában a legfiatalabb, 7-8. osztályos csapatunkat versenyeztetjük a Pest Megyei serdülő bajnokságban. A pályázaton keresztül könnyen utazunk külön busszal a mérkőzésekre, versenyekre, és minden meghívásnak eleget tudunk tenni a csapatainkkal. Nyár elején a kosarasok már 10. éve tartanak edzőtábort, s a költségek nagy részét szintén a TAO-s pénzből sikerült állnunk.

A diákok több versenyzés lehetősége mellett a TAO támogatásnak köszönhetően azóta már több garnitúra mezt és melegítőt, labdákat, edzéseszközöket vásároltunk. Az első pályázati évek puhatolózásai után belevágtunk kicsit nagyobb eszközbeszerzésekbe is. Vásároltunk egy kisbuszt, fűnyíró traktort, öntöző berendezést, új kapukat, de lecseréltük a kosárlabda állványokat is a tornateremben és a sportpályán egyaránt.

 

Reményeink szerint itt még nincs megállás, hiszen a program segítségével egyszer talán sikerül megvalósítani régi álmunkat, az új tornaterem megépítését is. Nehézséget a növekvő pályázati pénzekkel együtt járó egyre komolyabb tervezési, pályázatírási és könyvelési munka jelenti, ami lassan túlnő az eddig vele foglalkozó „amatőrökön”, illetve az önrész előteremtése, ami az utánpótlás nevelési feladatoknál csupán 10% volt, de a beruházásoknál már minimum 30%. Ezek a problémák pillanatnyilag még megoldásra várnak.

S miközben az egyik szemünk nevet, hiszen a labdarúgásban és a kosárlabdában valóban sokat javultak a sportolási lehetőségeink, addig a másik sír, hiszen a szintén rengeteget edző tornászaink és lelkes röplabdázóink számára ez a program nem teszi lehetővé, hogy lecseréljék az öreg felszereléseket, és bármilyen versenyre könnyen eljussanak. Talán rövidesen ezeknek a „mostoha” sportágaknak is lesz valami lehetősége a kitörésre, és nem csak a focistáknak és a kosarasoknak, de valamennyi diákunknak olyan körülményeket tudunk teremteni a sportoláshoz, melyről néhány éve még csak álmodoztunk.

Jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve az alábbi ikonokra kattintva megtekinthetőek az elmúlt évek sportfejlesztési programjai és az azokat jóváhagyó határozatok.

Sportfejlesztési programok:

2022/23

Labdarúgás     Kosárlabda

2021/22

Labdarúgás     Labdarúgás

2020/21

Labdarúgás     Kosárlabda

2019/20

Labdarúgás     Kosárlabda

2018/19

Labdarúgás     Kosárlabda

2017/18

Labdarúgás     Kosárlabda

2016/17

Labdarúgás     Kosárlabda

2015/16

Labdarúgás     Kosárlabda

2014/15

Labdarúgás     Kosárlabda

2013/14

Labdarúgás     Kosárlabda

2012/13

Labdarúgás     Kosárlabda

2011/12

Labdarúgás     Kosárlabda

Jóváhagyó határozatok:

 

2022/23

 Labdarúgás    Kosárlabda

2022/23

 Labdarúgás    Kosárlabda

2021/22

 Labdarúgás    Labdarúgás

2020/21

 Labdarúgás     Kosárlabda

2019/20

 Labdarúgás     Kosárlabda

2018/19

 Labdarúgás     Kosárlabda

 2017/18

 Labdarúgás     Kosárlabda

2016/17

Labdarúgás     Kosárlabda

2015/16

Labdarúgás     Kosárlabda

2014/15

Labdarúgás     Kosárlabda

2013/14

Labdarúgás     Kosárlabda

2012/13

Labdarúgás     Kosárlabda

2011/12

Labdarúgás     Kosárlabda

 
OK
Hírek
A kereszthalál titkáról mesél
A HÚSVÉTI SZENT HÁROM NAP PROGRAMJA
Ideiglenes felvételi jegyzék
Meghívó Franka-Napra
NYÁRI TÁBOR A FRANKÁBAN
Kákonyi Asztrik jubileumi kiállítás
Assisi Szent Ferenc karácsonya Greccióban - pályázat
0

Ismerd meg az iskolát!

0

 

Nyitólap

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával

Facebook

0

Érettségi találkozó

Felvételi tájékoztató

0
All rights reserved © 2013.